In bijna elk huishouden staat tenminste wel éen printer. Zo’n printer is een grote kostenpost, aangezien inkt nog duurder is dan goud of olie. Ja je hoort het goed! Maar toch kunnen veel huishoudens nog tot 80% besparen op hun printkosten. In dit artikel laten we je aan de hand van een aantal tips zien hoe je dit kunt doen. Heb je geen zin om te lezen? Scroll dan direct naar onderen. Daar is alle informatie uit dit artikel samengevoegd in een infographic. Dit artikel en deze infographic zijn aangeleverd door Alleeninkt.
Let op welke printer je koopt!
Vaak kiezen mensen voor de goedkoopste printer. Dit is ook erg verleidelijk, aangezien printers tegenwoordig al voor een paar tientjes over de toonbank gaan. Toch is dit niet de beste oplossing. Het lijkt namelijk alsof je in de eerste instantie bespaart op je printer, maar vaak is dit niet zo. Deze printers zijn namelijk vaak veel duurder in onderhoud.
Welke printer moet ik dan wel kopen en waar moet ik op letten?
Goede vraag! Allereerst moet je nagaan of de printer die je wilt aanschaffen compatible is met imitatie inkt. Imitatie inkt is inkt die niet van de fabrikanten van de printers afkomstig is. Deze inkt is veel goedkoper, aangezien de fabrikanten een slim trucje uithalen. Fabrikanten van printers maken hun printers zo goedkoop mogelijk. Hier maken zij verlies op. Echter verdienen ze dit later dubbel en dwars terug door dure inktpatronen te verkopen. Zorg er dus voor dat je printer niet afhankelijk is van deze originele cartridges.
Daarnaast is het belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om enkele instellingen van de printer aan te kunnen passen.
Instelling 1:
Zo moet je de kwaliteit van een printje naar beneden kunnen stellen of naar boven. Hoe lager de kwaliteit van een printje, hoe meer jij kunt besparen op printkosten.
Instelling 2:
Je printer moet ook dubbelzijdig kunnen printer. Dit scheelt jou namelijk aanzienlijk in papierkosten.
Instelling 3:
Uiteraard moet je printer ook zwart-wit kunnen printer. Zwart-wit patronen zijn namelijk veel goedkoper in aanschaf, dan kleuren inkt.
Let op je lettertype!
Wist je dat ook de instellingen van je tekstverwerker meespelen bij het besparen op printkosten? Er bestaan namelijk lettertypes die duurzamer zijn dan andere lettertypes. Zo kennen we Garamond en Ecofont. Voor Ecofont heb je helaas wel een licentie nodig. Doordat deze lettertypes kleine gaatjes drukken in de letters, wordt er veel inkt bespaard.
Je eigen printgedrag
Tot slot moet je natuurlijk ook voor jezelf nagaan wat je wel of niet print. Ga dus aan de slag met printmanagement! Stel voor jezelf regels op met wat je wel en niet print. Deze regels kun je bijvoorbeeld op een papiertje schrijven en op de printer plakken.
Hieronder vind je alle informatie overzichtelijk terug in een infographic.