Voor jou als ondernemer kan wachten op het geld dat je nog van je opdrachtgevers krijgt elke maand weer een uitdaging vormen… Dit geld kan je vaak goed gebruiken om nieuwe investeringen te maken of kosten om gewoonweg te leven te dekken. Opdrachtgevers hebben echter profijt van langere betalingstermijnen, omdat zij op deze manier voor een langere periode beschikking hebben over hun liquide middelen. Factoring biedt hier een oplossing. Maar wat houdt het in en hoe werkt het?
Factoring, wat is dat?
Factoring is een alternatieve financieringsvorm die ervoor zorgt dat je niet langer op betalingstermijnen van je opdrachtgevers hoeft te wachten. Door gebruik te maken van factoring beschik jij binnen 24 uur na het versturen van je factuur over het factuurbedrag. O2 Factoring wacht op de afgesproken betalingstermijn die jij met je klant hebt. Hierdoor kan jij doorgroeien en direct de investeringen maken die hiervoor nodig zijn.
Hoe werkt het?
Als je gebruik maakt van factoring ontvang je binnen 24 uur tot 100% van je factuur uit. Dit bied je als ondernemer de volgende voordelen:
- Je onderneming kan doorgroeien.
- Je gaat geen schuld aan, het is immers je eigen geld wat je ontvangt.
- Doormiddel van factoring kan je jezelf verzekeren van een constante cashflow en dit bied je zekerheid.
Er zijn verschillende soorten en vormen van factoring. American en traditioneel. Bij American factoring is het mogelijk om zelf te bepalen welke factuur je overdraagt. Bij traditionele factoring is het verplicht om je gehele debiteurenportfolio over te dragen.
Verschillende voorwaarden
Om gebruik te maken van factoring bij o2 Factoring dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- Facturen dienen B2B verstuurd te worden.
- Je opdrachtgever dient kredietwaardig te zijn.
- Je onderneming moet een Nederlandse entiteit hebben.
- Factuur moet gebaseerd zijn op afgeronde diensten en prestaties.
- Factuur dient goedgekeurd te zijn door de opdrachtgever.
Houdt er rekening mee dat de voorwaarden wisselen per factoringmaatschappij. Zo neemt het ene bedrijf je faillissementsrisico over, waar bij het andere bedrijf het risico bij jou als klant blijft liggen. Het is aan te raden om goed in overweging te nemen waar je de keuze op wilt baseren.
Voor wie?
O2 Factoring biedt factoring aan voor ZZP’ers en MKB’ers.
Wat kost factoring?
Er zijn verschillende vormen van factoring en begrijpelijk is dat deze verschillende vormen ook een andere kostenstructuur hanteren. Bij traditionele factoring wordt er in de meeste gevallen een percentage over de omzet gerekend, waar dit bij American factoring vaak een percentage per factuur is.
De kosten zijn over het algemeen afhankelijk van een drietal factoren:
- De kredietwaardigheid van je opdrachtgever
- De betalingstermijn
- Factuurbedragen/gemiddelde omzet
Meer informatie over factoringkosten kan je vinden in het artikel ‘wat kost factoring’ van o2 Factoring.
Wat zijn de voordelen?
Factoring biedt veel voordelen:
- Direct je geld, waardoor je verder kunt investeren en je bedrijf door kan laten groeien.
- Je opdrachtgevers worden altijd van tevoren gecheckt op kredietwaardigheid. Dit verlaagt het risico op wanbetaling.
- O2 Factoring neemt het debiteurenbeheer over. Ondernemers ervaren dit vaak als prettig, omdat het debiteurenbeheer vaak als een vervelende klus wordt ervaren.
- Bij onterechte wanbetaling ben je niet altijd zelf aansprakelijk. Wij dekken namelijk je faillissementsrisico af.
Heeft factoring ook nadelen?
Er zijn ook nadelen te bedenken voor factoring:
- Privacy. De factormaatschappij heeft inzicht nodig in (een deel van) je facturen en opdrachtgevers. Het is dan ook belangrijk om een betrouwbare factoringmaatschappij te zoeken, die netjes met je gegevens omgaat.
- Kosten. Een ander nadeel van factoring is dat er kosten aan verbonden zitten. Je verliest een gedeelte van je marge door de kosten die een factoringbedrijf rekent voor de dienstverlening.